Keuzehulp natuurinclusief

De keuzehulp natuurinclusief kun je gebruiken in de voorbereiding en uitvoering van ontwikkel-, ontwerp- en ondernemingsprojecten. Het is een handig en eenvoudig middel voor:

  • Informatie over alle mogelijkheden om natuurinclusiever te zijn. De bijna 100 verschillende maatregelen zijn in vier thema’s onderverdeeld: Dak, Gevel, Groenzone (terrein direct rondom een gebouw) en Buitenruimte (de omgeving, de grond die niet direct rondom een gebouw ligt). Elke maatregel heeft een duidelijke toelichting en geeft inzicht in kosten, onderhoud en opbrengsten.
  • Jouw keuze van één of meer groene maatregelen, passend bij jouw onderneming.
  • Je ontvangt een overzicht als beknopt of uitgebreid rapport. In het rapport staan:
    • Alle gekozen maatregelen.
    • De investeringskosten en onderhoudskosten.
    • Voordelen voor jou: bijvoorbeeld energiebesparing of meer klanten die jouw wijze van groen ondernemen een extra pluspunt vinden.
    • Voordelen voor jouw klanten of afnemers van jouw diensten: genieten van een vijver met amfibieën en insecten. Of kleurrijke bloemen, rondvliegende vlinders of vogels, een natuurinclusieve speeltuin.
    • Voordelen voor de natuur: meer biodiversiteit, diervriendelijkheid of nestgelegenheid.

Voorbeeld van de keuzehulp in het volgende plaatje:


 
Advies ecoloog
Om keuzes in de maatregelen te maken, heb je een advies van een ecoloog nodig. Dit is een specialist op het gebied van planten en dieren met kennis van aanpassingen aan een door de mens ingerichte omgeving die bijdragen aan de natuur.

Gratis locatiekansenscan
Daarom vraag je eerst een gratis locatiekansenscan aan, die de ecoloog bij jouw onderneming uitvoert. De ecoloog kijkt naar jouw wensen en naar de kansen bij jouw locatie voor de thema’s Dak, Gevel, Groenzone en Buitenruimte. Met het ecologisch advies (de resultaten van de locatiescan) kan jij samen met één van onze adviseurs passende maatregelen kiezen.
 
Vraag een locatiekansenscan aan  


Recreatie Noord-Holland

De keuzehulp natuurinclusief ondernemen is een initiatief van Recreatie Noord-Holland. Andere terreinbeherende organisaties, verenigd in het Overlegorgaan Samenwerkingsverbanden Openluchtrecreatie (OSO), maken ook gebruik van deze keuzehulp: Staatsbosbeheer, Recreatieschap West-Friesland, Regio Twente, Leasurelands, Uiterwaarde en gemeente Zwolle. De keuzehulp is een van de voorbeeldprojecten van de landelijke agenda Natuurinclusief 2.0.